Stoppersituasjonen

Velkommen Joonas Tamm - av HognerX

· hognerX,lsk

Stopper før spiss?

Jeg registrerer at en del fans mener «vi burde prioritert en spiss, før stopper». Sånn fungerer rett og slett ikke et marked. Når en så god spiller som Joonas Tamm ble ledig nå, ville det vært både meningsløst og risikabelt å ikke signere ham i påvente av spiss. Jeg tror signeringen av Tamm kan vise seg å bli et scoop. Vinduet i Eliteserien åpner uansett ikke før 1.august og som RB skrev, jobbes det fremdeles med å finne en spiss. Så er det greit å huske på at Lehne muligens bare mister én kamp etter at nevnte vindu har åpnet (tvi tvi). Økonomisk virker det også som om avtalen er gunstig, med Igonen og Tamm på byttelån. På denne måten kan LSK ta en kvalifisert vurdering etter sesongen om man ønsker å beholde Tamm, eller om tiden vil være moden for en av de andre i 2020.

LSK er (noe feilaktig) forbundet med dødballstyrke. En myte som aldri har vært mindre sann enn i inneværende sesong. Vi har sluppet til enormt med cornere og alt for mange av disse har ført til mål imot. Til tross for at vi har en av ligaens beste målvakter, er det kun tre lag som har sluppet inn flere mål så langt. Kun ett lag har dårligere målforskjell enn oss, og da sier det seg selv at umiddelbare grep må tas. Joonas Tamm som debuterte for det estiske landslaget i en alder av bare 19 år, har definitivt dødballer / hodedueller blant sine største styrker. For klubblag har han i ligaspill totalt 30 mål på 226 kamper og for ulike landslag har han snittet på solide 0,11 mål per kamp. Estland er på ingen måte en fotballstormakt, men defensivt har de historisk sett produsert flere solide spillere. For eksempel Ragnar Klavan, Raio Piiroja, Karol Mets, Mart Poom (GK) og Enar Jääger. Akkurat som Joonas Tamm, kom alle disse via systemet til Flora Tallin.
Tamm var en sentral del av Europa League-eventyret til Sarpsborg, og få av S08 sine supportere har forstått eller tilgitt at Thomas Berntsen ikke klarte å gjøre låneavtalen permanent.

Le Coq Arena, hjemmebanen til Flora Tallinn

Le Coq Arena, hjemmebanen til Flora Tallinn

"Fotball skal spilles på gress" - Joonas Tamm

Nøkkelkvaliteter Tamm:

✔️ Duellsterk i begge bokser, spesielt i luftrommet

✔️ Målfarlig

✔️ Venstrebeint (Salquist er høyrebeint)

✔️ Rutinert: 31 a-landskamper og har klubberfaring fra Estland, Italia, Sverie, Norge og Polen

✔️ Stor og sterk (192cm/97kg)

Så er det de som mener at vi allerede har god nok dekning på stopperplass, her er jeg uenig:

▪️ Tobias Salquist. Førstevalget. Pur klasse så langt og faktisk så god at han fort kan bli solgt i vintervinduet eller neste sommer. Bør komplementere Tamm godt og vice versa.

▪️ Sheriff Sinyan. Skorpionen. Vurderes nå som et bedre alternativ på midtbanen, enn som stopper. Høyt potensial, men har gjort flere feil i innværende sesong (Bodø, Viking, Strømmen). Må forventes at de to årene på sidelinjen fremdeles henger i. Kan bli et solid midtbaneanker i nær fremtid.

▪️ Erik Tobias Sandberg. Fremtiden. Har nesten uten avbrekk slitt med skader i over ett år nå. Viste i et par Eliteseriekamper i fjor at han har potensial, men også at han gjør feil på dette nivået (Odd borte). Vil trolig ha bedre utvikling om han lånes ut og spiller fast i Obosligaen, Superettan eller islandsk Úrvalsdeild. Salqusit hadde selv suksess med å gå på utlån til Island i ung alder. Mister en kamp og mye fellestrening i juli grunnet G19 EM i Armenia.

▪️Philip Slørdahl. Den nye vinen. Kraftpakka fra Sagene gikk dessverre glipp av sin Eliteseriedebut da han ble syk. Hadde aldri spilt høyere enn nivå 4 og 6, før cupkampen vår i Halden. Klubben har bevist at man ønsker å satse på han ved å gi proffkontrakt ut 2022. Blir med Sandberg (og Hedenstad Christiansen) til Armenia fra 8. juli.

▪️ Lars Ranger. Hurtigtoget. For tiden på utlån til Ull / Kisa, der han til å begynne med slet med å spille seg til fast plass. Nå spiller han jevnlig som høyreback og der bør han få lov til å bli en stund til – både på back og på utlån. Rask og sterk, men trolig for lav til å lykkes i en midstopperrolle i Eliteserien.

▪️ Frode Kippe. Legenden. Trenger selvsagt ingen introduksjon, men jeg tror det har vært litt underkommunisert at den evige kaptein har slitt med flere småskader i år. Må ha kostet han mye å spille Odd-kampen, men bet seg gjennom det og viste på ekte gress i Bergen at han fremdeles kan levere. Bør likevel få lov til å ha en noe mer tilbaketrukket mentorrolle i år.

▪️ Simen- Rafn / Kind Mikalsen. Bør aldri vurderes som stoppere. Aldri.

Denne saken er skrevet av Trym Hogner og synspunktene reflekterer ikke nødvendigvis alle medlemmene av Harde Mottak.

Bilder tilhører Diego Sideburns.