Før kampen: Viking 15.04.23

Av Mikael Kinnestad

· lsk

Endelig er det vår tur til å spille vår første kamp i Eliteserien 2023. Etter at NFF ranet oss for det som skulle vært en folkefest på Åråsen, vender vi blikket til Vestlandet og SR-Bank Arena.

 

Lagnytt:

 

Viking

Viking fikk sin seriestart tidligere denne uka, hjemme mot Rosenborg i en kamp de var best men som endte med et 1-0 tap. Viking som varierte noe voldsomt i fjor etter å ha vært med helt oppe i toppen på våren raknet det fullsteding utover sesongen. Mye av dette kan nok skyldes salget av Veton Berisha, som de aldri klarte og erstatte.

I vinter har de hentet ikke bare en spiss, men to for å prøve å finne målscoreren som skal skyte de inn i medaljekampen. Lars Jørgen Salvesen som etter mye om og med signerte for Viking og Australske Nicholas D´Agostino. I den duellen så er det nok Salvesen som leder foreløpig, etter scoringer mot både Rosenborg og Bodø Glimt i cupen. I tillegg til at det var han som startet seriepremieren.

De har også fått inn litt nytt på midten, blandt annet en de fleste kjenner til fra før i Birkir Bjarnason. Etter flere år i Italia, England og nå sist Tyrkia er islendingen tilbake i Viking. Han fikk et kort innhopp mot Rosenborg da han kom inn for enda en nysignering i Patrick Yazbek. 21 åringen er i likhet med D´Agostino har blitt hentet fra Australsk fotball, en spennende spiller med 8 kamper for U23-landslaget til Australia.

Ellers er det mye likt fra det Viking laget som vi kjenner fra i fjor. Litt spennende blir det å se hva de gjør på venstreback hvor Pattynama ble utvist i kampen mot Rosenborg. Mulighetene er vel verken mange eller fryktelig gode. Niklas Sandberg som har spilt litt venstreback etter han kom til Viking er den som stikker seg fram som beste alternativet. Bortsett fra venstrebacken og at Stensness kommer tilbake fra suspensjon tror jeg Viking mønstrer samme 11er som starta mot Rosenborg.

 

Lillestrøm

Nå ble det som kjent dessverre ikke noe av det som skulle vært vår serieåpning, men vi kan se litt på hva som har blitt levert i sesongoppkjøringen. Lillestrøm har levert en resultatmessig veldig god oppkjøring og er ubeseiret etter alle treningskampene og cupkampene. Det er ikke alltid prestasjonene har stått til stil med resultatene, men det har sett bedre ut i det siste. Dette kan nok skyldes omleggingen fra 3-4-3 til 3-5-2.

Det har gått en del inn og ut dørene på Åråsen i vinter. Selvom en del viktige brikker i blandt annet Ogbu, Mathew og Kairinen har blitt borte har de blitt erstattet med gode spillere. Gabrielsen har kommet tilbake, Hoff skal gjøre det umulige i å erstatte Mathew i tillegg til at det har kommet en rekke andre spillere for å sikre bredde vi tidligere har manglet.

Det som blir det mest spennende når det kommer til de 11 som skal starte mot Viking er høyrebackplassen og midtbanen. Med både Edh og Vindheim ute og Ranger som har vært litt usikker kunne ting tyde på at det var Kristoffer Tønnessen som skulle få høyrebackplassen. Men nå har det gått et par dager siden den første kampen skulle blitt spilt så da burde Ranger være klar nå. Så blir det spennende og se hvem Bakke og Myhre går for.

Midtbane-diskusjonen ble plutselig mere spennende etter vi fikk inn Vebjørn Hoff. For hvis han skal inn å spille i ankerrollen, hvem skal da spille de to posisjonene foran han på midten? Nå har jo Hoff fått en ekstra uke med laget, så da er det nærliggende å tenke at han er nærmere en startplass hvis han allerede ikke var tiltenkt en. Det betyr i så fall at det blir en kamp mellom Knudsen og Ibrahimaj om den ene indreløper-plassen.

 

Kampen:

Nå er det jo ikke så lenge siden disse to lagene møttes, i det som ikke kan sies å være den beste treningskampen Lillestrøm leverte i vinter. 2-2 ble likevel resultatet, uten at man skal legge for mye vekt på det.

Viking er et lag Lillestrøm har slitt mot de siste årene. Bortsett fra forrige sesongs kamp i Stavanger, som endte 3-0 favør LSK, må vi helt tilbake til 2017 forrige gang vi slo Viking.

Dette er et Viking lag som ikke kommer til å spille seg til en haug med målsjanser, men da blir det viktig for dem at Salvesen setter de få de får. Det gjorde han ikke mot Rosenborg - la oss håpe på at han venter enda en uke til. Bakover har de to gode midtstoppere i Brekalo og Stensness, men så er det denne usikkerheten på venstreback som burde være mulig å utnytte.

Jeg skulle gjerne sett for meg at dette blir en overkjøring og at vi tar med oss tre poeng tilbake til Romerike. Dessverre blir det nok mere tett og jevnt enn det. Det lett å se seg blind på høstsesongen til Viking i fjor, men de er nok et lag som kommer til å være med å kjempe helt inn om medalje.